HISTORIEN OM HUGO 

DEN GAMLE HUGO FESTIVAL

Det hele startede for over 30 år siden med en lille prisuddeling for Film- og medievidenskabs inkarnerede filmamatører. I dag er Hugo vokset sig til at være et “rigtigt awardshow”, som er bredt kendt i film- og tv-branchen.

Det var vist nok tilbage i 1982 i det ”store” hjørnelokale lige udenfor filmgangen til venstre for hovedindgangen på gamle KUA, at Hugo Awards – dengang kaldet Hugo Festival – blev stiftet. I begyndelsen var statuetterne gamle standerlamper. Det varede indtil Lars Bo Kimergaard begyndte at guldbronzere gamle videobånd. Prisen for årets bedste produktion blev opkaldt efter den daværende institutsekretær, Hugo – som nu i al sin glans lægger navn til hele festivitasen. I Inquirer nummer 25 fra 1990 er der et billede af at han får overrakt en buket hyldestblomster af den daværende hugo-komité: Erik L. Petersen (tidl. Gloria), Keld Reinicke og Palle Strøm (Zulu-chefer) samt Ole Steen Nilsson (stifter af Inquirer og nu indkøber af spillefilm på tv2). Ja, det er prominente folk der har haft med hugo at gøre!

Mange af de traditioner, der eksisterer i dag, stammer faktisk fra den periode, hvor disse fire herrer samlede festen op, iklædte den smoking, en jury med udenforstående branchefolk, fanfare og meget mere. Man kan derfor, hvis man går ind på biblioteket, finde de gamle numre af Inquirer og se at Lars Von Trier bl.a. har siddet i juryen (vist i ’92 eller ’93). Han kendte også Hugo personligt og snakker i dag gladeligt om sekretæren fra sine studiedage.

 

STØRRE, VILDERE, FEDERE

I 2000, 2001 og 2002 stod studievejleder Roar Kent for arrangeringen af Hugo Awards. Det har udviklet sig til nogle gevaldige fester, som kun er gået fremad i både glamour og antal gæster. I 2003 nåede Hugo Awards endnu et højdepunkt da Mikkel Bechshøft overtog arrangeringen af løjerne, og festen blev afholdt i Amager Bio – for første gang var showet blevet for stort til gamle KUA. I 2004 så gæsterne filmfremvisningen i Cinemateket hvorefter de blev sejlet over vandet i både til HAL-D. Her blev spisning, prisuddeling og fest afholdt. I 2005 blev hele arrangementet med forrygende succes afholdt i Kedelsmedjen på Holmen, og 2006-arrangementet fandt atter husly i HAL-D.

Det efterfølgende år vendte man tilbage til rødderne på KUA, hvor man siden har fået nye og bedre forhold, bl.a. for filmfremvisning. I 2008 var gallamiddagen, samt showet rykket over i KUA1. Her blev de studerendes filmproduktioner atter fejret med manér i splinternye rammer.

I 2013 blev traditionen holdt i hævd med filmvisning og spisning med udsigt til Emil Holms Kanal på KUA2, og derefter rykkede festen i optog for første gang til indre by, hvor Huset i Magstræde tog imod gæsterne med rød løber, show og after party. I 2018 blev årets Hugo Awards holdt med et brag af en aften i The Plant på Refshaleøen, og dette år bliver det endnu større! Lokationen for HUGO 19, vil snart blive afsløret, så husk at følge med her.